Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De Arubaanse ‘Landsverordening integriteit ministers’ nader bekeken aan de hand van de constitutionaliteit en effectiviteit daarvan

Trefwoorden Landsverordening integriteit ministers, integriteit, benoeming, formateur, politiek
Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat/vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao, is lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad en werkt aan een proefschrift ter zake de constitutionaliteit en effectiviteit van regelgeving met betrekking tot de integriteit van ministers in het Koninkrijk der Nederlanden.
Artikel

Moeilijke juristentaal (I)

Klare taal in een Caribische context

Trefwoorden Juristentaal, Klare woorden, Moeilijke woorden, Juridisch Nederlands
Auteurs Mr. P. Klik en Mr. M. Evertsz
SamenvattingAuteursinformatie

    Het onderwerp ‘moeilijke juristentaal’ wordt in de context van de discussie in Nederland over ‘klare taal’ geplaatst. Die discussie is niet zo ‘nieuw’ als op het eerste gezicht lijkt. In de tekst zijn veel citaten uit eerdere Amerikaanse literatuur verwerkt en wordt uiteengezet wat onder bestaande termen als ‘legalese’ en ‘gobbledygook’ wordt verstaan. Aan de hand van concrete voorbeelden (tips en lijsten met woorden) wordt nagegaan hoe en waar meer begrijpelijke taal kan worden gebruikt, waarbij met name aandacht wordt besteed aan het gebruik van ‘moeilijke woorden’. Tot slot worden opmerkingen gemaakt over ‘taal’ en ‘moeilijke woorden’ in de context van het Caribisch deel van het Koninkrijk.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M. Evertsz
Mr. M. Evertsz is voormalig hoofd Juridische Zaken en adjunct-directeur bij Maduro & Curiel’s Bank. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.
Artikel

De parlementaire enquête in Curaçao

Trefwoorden Enquête, Tijdelijke Commissie Parlementaire Enquête Hospital Nobo Otrobanda, Parlementair onderzoek, Enquêteregeling, HNO
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
SamenvattingAuteursinformatie

    In Curaçao bepaalt de Staten welk onderwerp onderzocht moet worden door de parlementaire enquêtecommissie. Op dit moment is er in Curaçao slechts één soort parlementaire enquête mogelijk, waarbij vooral getuigen en deskundigen worden gehoord. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar bij enquêtes meer nadruk wordt gelegd op dossiervorming. Het probleem bij het horen van getuigen is dat ze niet gedwongen kunnen worden om iets te verklaren waar ze geen actieve herinnering aan hebben. Ook schiet de Curaçaose wet- en regelgeving tekort bij het verkrijgen van inzage in documenten. Alleen de formele wetgever van Curaçao kan hier verandering in brengen.


Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is emeritus-hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de University of Curaçao en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was in 2023-2024 als expert staats- en bestuursrecht lid van de Klankbordgroep van de Commissie Parlementaire Enquête Hospital Nobo Otrobanda.

Mr. G. Lewin
Mr. G. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. N. Vleeming-Tromp
Auteursinformatie

Mr. N. Vleeming-Tromp
Mr. N. Vleeming-Tromp is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. J. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J. Pawirodihardjo-Fer is directeur bij Wetgeving en Juridische Zaken Curaçao.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LLM
Auteursinformatie

C. Gibbes LLM
C. Gibbes LLM is werkzaam als advocaat bij HBN Law & Tax Sint Maarten.