Cover_large
Rss

Vermogensrechtelijke Analyses

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht, Open Access

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Waarom vergeven wij onze schuldenaren?

Trefwoorden insolventierecht, verbintenissenrecht, natuurlijke verbintenis, bescherming economisch zwakkeren, schuldsanering natuurlijke personen
Auteurs Prof. mr. B. Wessels
SamenvattingAuteursinformatie

    Na het succesvol doorlopen van de wettelijke regeling van de schuldsanering worden opeisbare schulden in niet-afdwingbare verbintenissen omgezet. Een korte speurtocht naar het daarachter schuilgaande (rechts)beginsel.


Prof. mr. B. Wessels
Prof. mr. B. Wessels is hoogleraar internationaal insolventierecht aan de Universiteit Leiden en redacteur van VrA. bwessels@bobwessels.nl
Artikel

Access_open Een gesloten systeem van originaire verkrijging?

Trefwoorden originaire verkrijging, gesloten stelsel, rechtsverkrijging
Auteurs Mw. mr. J.B. Spath
SamenvattingAuteursinformatie

    Originaire verkrijgingen kennen veel verschillende verschijningsvormen. Desondanks blijkt niet elke (feitelijke) verandering van zaken van een passende juridische oplossing te kunnen worden voorzien door toepassing van de erkende vormen. Dit roept de vraag op of sprake is van een gesloten stelsel van originaire verkrijgingen of dat een meer open wettelijk stelsel kan worden onderscheiden dat zich leent voor aanvulling. Door middel van een rechtsvergelijkende benadering wordt in de bijdrage naar een antwoord op de vraag gezocht.


Mw. mr. J.B. Spath
Mw. mr. J.B. Spath is universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeker bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht.
Artikel

Access_open Privaatrechtelijke aspecten van ABC-transacties

Trefwoorden ABC-transacties, doorverkoop, levering, overdrachtstitel, Vormerkung
Auteurs Prof. mr. S.E. Bartels
SamenvattingAuteursinformatie

    Om ABC-transacties hangt een geur van fraude. Maar lang niet alle ABC-transacties zijn frauduleus. In dit artikel worden enkele belangrijke privaatrechtelijke aspecten van ABC-transacties besproken. Onder meer wordt ingegaan op verschillende varianten waarin deze transactie zich in de praktijk voordoet, op het titelvereiste, de Vormerkung en de Wet voorkeursrecht gemeenten.


Prof. mr. S.E. Bartels
Prof. mr. S.E. Bartels is hoogleraar burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van het dagelijks bestuur van het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht (OO&R).