Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Contracttheorie

Auteurs Dr. Paul de Bijl
Auteursinformatie

Dr. Paul de Bijl
Dr. P.W.J. de Bijl is zelfstandig adviseur bij Radicand Economics en Lexonomics en senior lecturer Mededinging & Regulering Universiteit Utrecht.
Artikel

Het meten van effecten van de handhaving door de Belastingdienst

Trefwoorden effectmeting, handhaving, toezicht, Belastingdienst, compliance
Auteurs Dr. Sjoerd Goslinga, Drs. Maarten Siglé en Prof. dr. mr. Lisette van der Hel
SamenvattingAuteursinformatie

    De maatschappij verwacht in toenemende mate dat toezichthouders de effecten van hun toezicht inzichtelijk maken. Dat geldt ook voor de Belastingdienst. Dit artikel bespreekt de theorie en de praktijk van effectmeting in het fiscale domein en levert zo een bijdrage aan de ontwikkeling van effectmeting van het (overheids)toezicht. Vastgesteld wordt dat in de praktijk een aantal uitdagingen het hoofd moet worden geboden wil de Belastingdienst daadwerkelijk tot een integrale effectmeting van het toezicht komen. Dit zijn: het expliciteren van de beleidstheorie, het vinden van de juiste determinanten van compliance, het meten van effecten van preventieve activiteiten, het opzetten van methodologisch verantwoord onderzoek en de organisatorische inbedding van effectmeting.


Dr. Sjoerd Goslinga
S. Goslinga is werkzaam bij de Belastingdienst en daarnaast als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden.

Drs. Maarten Siglé
M.A. Siglé is werkzaam bij de Belastingdienst en is daarnaast als PhD-student en docent verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit.

Prof. dr. mr. Lisette van der Hel
E.C.J.M. van der Hel is werkzaam bij de Belastingdienst en daarnaast als hoogleraar effectiviteit van overheidstoezicht verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit.
Artikel

Samenwerking tussen inspecties over de grenzen heen: vormen, redenen, uitdaging en strategie

Trefwoorden Europese regelgeving, samenwerken, inspectiediensten, internationaal
Auteurs Prof. dr. Martijn Groenleer
SamenvattingAuteursinformatie

    In vrijwel alle beleidssectoren is sprake van afstemming tussen nationale inspecties over de wijze waarop ze toezicht houden op de uitvoering van Europese regels. In sommige gevallen wordt verregaand Europees samengewerkt tussen inspecties of vindt zelfs centralisering van toezicht plaats op Europees niveau. De vraag is dus niet zozeer of nationale inspecties samenwerken, veel meer in welke vorm ze dat doen en met welke redenen. Deze vragen staan centraal in dit artikel. Het artikel maakt een eerste inventarisatie en classificatie van de institutionele vormgeving van Europese samenwerking en ontwikkelt een voorlopige typologie van de overwegingen die inspectiediensten hebben voor zulke samenwerking.


Prof. dr. Martijn Groenleer
M.L.P. Groenleer is hoogleraar recht en bestuur aan Tilburg University en directeur van het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG).
Diversen: Diversen

Toekomst voor toezicht: open samenleving, open toezicht?

Trefwoorden oratie, open samenleving, openbaarheid
Auteurs Jorgen Schram MSc. en prof. dr. Mark van Twist
SamenvattingAuteursinformatie

    Afgelopen voorjaar hielden twee hoogleraren een intreerede over het thema toezicht. Op 17 maart jl. gaf Judith van Erp aan de Universiteit Utrecht een oratie die de titel meekreeg: Toezicht in een open samenleving. Maatschappelijke controle op multinationale ondernemingen. Kort daarna, op 29 maart, hield Femke de Vries haar oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen, getiteld: Leidt transparantie tot meer vertrouwen in de toezichthouder? In dit artikel bespreken wij deze bijdragen in onderlinge samenhang, vanuit de verbindende vraag: is een open samenleving gebaat bij openheid over wat toezicht vermag?


Jorgen Schram MSc.
J.M. Schram MSc. is als onderzoeker en leermanager verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

prof. dr. Mark van Twist
Prof. dr. M.J.W. van Twist is hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, decaan en bestuurder van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en wetenschappelijk directeur internal audit & advisory aan de Erasmus School of Accounting & Assurance.
Column

Liefdevolheid van de zorg als aangrijpingspunt voor toezicht

Trefwoorden liefdevolheid, IGZ
Auteurs Prof. dr. Ferdinand Mertens
Auteursinformatie

Prof. dr. Ferdinand Mertens
Prof. dr. ing. F.J.H. Mertens (1946) was in zijn ambtelijke loopbaan Inspecteur-Generaal van het Onderwijs en van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Daarna lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij combineerde deze functies met een hoogleraarschap, eerst aan de EUR, later aan de TU Delft. Was als decaan toezichtopleiding tot dit jaar verantwoordelijk in de NSOB.
Jurisprudentie

Uitgepeild? Het gebruik van peilbakens in de praktijk van het fraudetoezicht

Trefwoorden aftappen, peilbakens
Auteurs Mr. dr. Arnt Mein
Auteursinformatie

Mr. dr. Arnt Mein
Mr. dr. A.G. Mein is werkzaam als lector Legal Management aan de Hogeschool van Amsterdam.