Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De voordelen en nadelen klevend aan de afschaffing van de legitieme portie

Trefwoorden erfrecht, legitieme portie, nalatenschap, onterving, testament
Auteurs Mr. A.M.A. Geerlof
SamenvattingAuteursinformatie

    Na 144 jaren een prominente rol in het Curaçaose erfrecht te hebben gespeeld, is de legitieme portie op 1 januari 2012 afgeschaft. In haar masterscriptie getiteld De voordelen en nadelen klevend aan de afschaffing van de legitieme portie onderzoekt de auteur de voor- en nadelen die deze wijziging teweegbrengen. Dit artikel is een bewerking van voornoemde masterscriptie.


Mr. A.M.A. Geerlof
A.M.A. Geerlof heeft in 2013 met succes haar masterscriptie getiteld De voordelen en nadelen klevend aan de afschaffing van de legitieme portie aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen verdedigd. Met haar scriptie heeft de auteur in 2014 de begeerde VanEps Kunneman VanDoorne Scriptieprijs in de wacht gesleept.
Artikel

The dealing of SIDS with recent challenges in taxation and tax systems – will domestic resource mobilization be the key to sustainable development?

Trefwoorden tax systems, sustainable development, small island development states (SIDS), tax reforms, tax policy strategy
Auteurs Drs. E.M.L. Scoop
SamenvattingAuteursinformatie

    Tax revenues are used to invest in sustainable development and economic growth in order to strengthen the effective functioning of the state, combat poverty, deliver public services and achieve other goals. This also applies to developing countries. However, developing countries and, in particular, the so-called Small Islands Development States (SIDS), including Curaçao, face many challenges in achieving these goals. SIDS additionally face other challenges because of their specific social, economic and environmental vulnerabilities. SIDS should focus on strengthening domestic resource mobilization. Despite their progress in improving tax systems, international regulations such as CRS, FATCA, BEPS have brought new challenges.


Drs. E.M.L. Scoop
Emauro M.L. Scoop (1971) has a master’s degree from the University of Groningen in “Tax law and economics” (1996). He started his career as a tax professional in Government services (1996 – 1999). After several years in the private sector as senior tax advisor (1999 – 2014) he is now back in Government services as of 2015. Currently, he is a senior policy advisor at the Ministry of Economic Development and part-time lecturer in bachelor studies of tax law and economics, at the University of Curaçao.
Artikel

Cameratoezicht op de werkvloer: hoelang mag het begluren van werknemers op de Caribische eilanden nog voortduren?

Trefwoorden cameratoezicht, bescherming persoonsgegevens, camerabeelden, Lbp
Auteurs N.M.Q. van der Neut
SamenvattingAuteursinformatie

    Per 1 januari 2016 is de Wet bescherming persoonsgegevens, de Wbp, in Nederland gewijzigd. Dit doet de vraag rijzen of de (Caribische) Landsverordening bescherming persoonsgegevens, de Lbp, ook aangepast dient te worden. De wijzigingen worden geëvalueerd aan de hand van de rechtmatigheid en toelaatbaarheid van (heimelijk) cameratoezicht op de werkvloer. De belangrijkste wijziging houdt in dat direct een boete kan worden opgelegd indien in strijd met de Wbp wordt gehandeld ingeval sprake is van een opzettelijk gepleegde overtreding of ernstig verwijtbare nalatigheid. Dit brengt een afschrikkend effect mee, hetgeen reden is om ook de Lbp te wijzigen.


N.M.Q. van der Neut
N.M.Q. van der Neut is masterstudent Arbeidsrecht en Privaatrechtelijke rechtspraktijk aan de Universiteit van Amsterdam en is als student-stagiair verbonden geweest aan Van Eps Kunneman Van Doorne.

Mr. dr. J. Sybesma
Mr. dr. J. Sybesma is legal advisor CBCS, lid van de RvA en bijzonder rechter in ambtenaren- en sociale zaken.

Mr. drs. M.A. Werleman
Mw. mr. drs. M.A. Werleman is werkzaam bij de Directie Financiën van het Land Aruba als juridisch beleidsmedewerker. In het kader van haar onderzoek naar normen voor deugdelijk financieel beheer op Aruba, heeft zij dit artikel op persoonlijke titel geschreven.
Boekbespreking

Boeksignalering


Dr. C. Bollen
Dr. C. Bollen is wetenschappelijk hoofdmedewerker Privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba en lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. J. de Boer
Auteursinformatie

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is werkzaam bij de Raad van State en sinds 1 februari 2015 gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof.
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. E. Spaans
Auteursinformatie

Mr. E. Spaans
Mr. E. Spaans is wetgevingsjuriste bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken Aruba
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij SMS Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J. de Vries
Auteursinformatie

Mr. J. de Vries
Mr. J. de Vries is waarnemend afdelingshoofd Juridische Zaken & Wetgeving Sint Maarten.