01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

‘Besloten’ plaatsingen passé

Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Auteursinformatie

Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is universitair docent gezondheidsrecht bij het VU medisch centrum te Amsterdam en verbonden aan het interfacultair onderzoeksinstituut EMGO+.
Column

‘Met de Wmcz in de hand lopen is wat niemand wil’ – of toch wel?

Trefwoorden medezeggenschap, Wmcz, governance, cliëntenra(a)d(en)
Auteurs Mr. dr. T. van Malssen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt beargumenteerd dat het wetsontwerp tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) weliswaar zegt vooral maatwerk mogelijk te willen maken bij de inrichting van cliëntparticipatie, maar feitelijk kiest voor (een versterking van) formele rechten van cliëntenraden. Het artikel bepleit een fundamentele (her)bezinning op de invulling van goede en effectieve cliëntmedezeggenschap.


Mr. dr. T. van Malssen
Tom van Malssen is advocaat bij Dirkzwager advocaten & notarissen
Praktijk

Kroniek rechtspraak zorgverzekeringsrecht

Trefwoorden Zorgverzekeringsrecht, Kroniek, Zorgverzekeringswet, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, Wet langdurige zorg
Auteurs Mr. C. van Balen en mr. C.M.E. Michels
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze Kroniek rechtspraak zorgverzekeringsrecht bevat een selectie van gepubliceerde rechtspraak die betrekking heeft op de Zorgverzekeringwet (Zvw), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en – voor het eerst – de Wet langdurige zorg (Wlz). Er zijn uitspraken geselecteerd uit de periode 1 januari 2015 tot 1 april 2017.


Mr. C. van Balen
Chris van Balen was ten tijde van het schrijven van deze kroniek advocaat gezondheidszorg te Amsterdam, thans is hij senior inspecteur bij de Autoriteit Persoonsgegevens (cluster gezondheidszorg).

mr. C.M.E. Michels
Elize Michels is strategisch jurist bij de Nederlandse Zorgautoriteit.