01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Wvggz: terug naar de tekentafel

Auteurs Prof. mr. J.C.J. Dute
Auteursinformatie

Prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Voorontwerp Wet verzekerdeninvloed: een nieuwe vorm van medezeggenschap

Trefwoorden zorgverzekeraars, inspraak, statuten, ledenraden, permanente vertegenwoordiging
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt onderzocht of met de Wet verzekerdeninvloed de positie van verzekerden voldoende wordt versterkt en of er nog verbeteringen mogelijk zijn. Als duidelijk is hoe de vereiste inspraak in schriftelijke regelingen wordt uitgewerkt, kan pas worden beoordeeld of de invloed van de verzekerden daadwerkelijk wordt versterkt. De instemmingsbevoegdheid van de permanente vertegenwoordiging geeft daarbij enige zekerheid. Met het vastleggen van het recht van initiatief en het recht van overleg kan de positie van de permanente vertegenwoordiging eenvoudig worden versterkt. Een ander punt is of de naleving voldoende is doordacht.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Ageeth Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht. Zij doceert het vak Organisatie en bestuur van de zorg in de master Recht van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; zij is lid van raden van toezicht in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Artikel

Zorgen over vrijheidsbeperking bij ouderen met dementie

Verslag van de najaarsvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht

Trefwoorden gedwongen zorg, dementie, Wet Bopz, Wet zorg en dwang
Auteurs Mr. S.M. Steen
SamenvattingAuteursinformatie

    Verslag van de op 4 november 2016 in het Domus Medica te Utrecht gehouden najaarsvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht.


Mr. S.M. Steen
Sofie Steen is werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten in Utrecht.
Column

De geboorte van de Wvggz: een schouwspel in vele bedrijven

Opmerkingen naar aanleiding van de tweede nota van wijziging

Trefwoorden GGZ, Wvggz, Tweede nota van wijziging, dwangpsychiatrie, Wet Bopz
Auteurs Mr. dr. W.J.A.M. Dijkers
SamenvattingAuteursinformatie

    De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg is de beoogde opvolger van de Wet Bopz; het ontwerp van deze nieuwe wet is ingrijpend gewijzigd bij de tweede nota van wijziging. Schrijver bespreekt enkele onderdelen daarvan, zoals de rol van de officier van justitie, het vervallen van het hoger beroep, de (te) brede inhoud van toekomstige rechterlijke machtigingen en de nieuw geïntroduceerde observatiemaatregel.


Mr. dr. W.J.A.M. Dijkers
Mr. dr. W.J.A.M. Dijkers was tot 1 juli 2016 werkzaam als seniorrechter binnen de Rechtbank Noord-Nederland. Hij is redacteur van het kwartaalblad Jurisprudentie verplichte ggz en medeauteur van W.J.A.M. Dijkers & T.P. Widdershoven (red.), De Wet Bopz, artikelsgewijs commentaar, Den Haag: Sdu (online).
Praktijk

Kroniek rechtspraak Wet Bopz

Trefwoorden Wet Bopz, kroniek rechtspraak, gedwongen zorg, procedurele vereisten
Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek bevat een selectie van rechtspraak die is gewezen in de periode van 1 februari 2015 tot 1 september 2016. Er is aandacht voor uitspraken met betrekking tot de inhoudelijke vereisten voor gedwongen opneming, de procedurele vereisten, vereisten rondom bijzondere machtigingen en vereisten rondom gedwongen verblijf. Daarbij wordt eveneens verwezen naar relevante tuchtrechtelijke uitspraken. Speciale aandacht is er voor samenloop met het strafrecht.


Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is universitair docent gezondheidsrecht bij het VU medisch centrum te Amsterdam en verbonden aan het interfacultair onderzoeksinstituut EMGO+. Zij is tevens lid van de redactie van dit tijdschrift.