01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Discriminatie vanwege handicap in de zorg

Auteurs Prof. mr. J.C.J. Dute
Auteursinformatie

Prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is hoogleraar gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Een nieuwe Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen

Goede inval of bedenkelijke manoeuvre?

Trefwoorden late zwangerschapsafbreking, levensbeëindiging pasgeborenen, beoordelingscommissie, meldingsprocedure
Auteurs Mr. dr. J.H.H.M. Dorscheidt
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de nieuwe Regeling inzake late zwangerschapsafbreking (LZA) en levensbeëindiging bij pasgeborenen (LP) besproken en becommentarieerd. Daarbij wordt vooral nagegaan in hoeverre deze nieuwe Regeling eerder gesignaleerde knelpunten in de LZA/LP-praktijk daadwerkelijk kan verhelpen en hoe de keuze om de nieuwe beoordelingscommissie overwegend medisch in te kleuren past bij het te waarborgen belang van maatschappelijke zorgvuldigheid.


Mr. dr. J.H.H.M. Dorscheidt
Jo Dorscheidt is als universitair docent gezondheidsrecht verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.
Column

In geleerdheid gesmoord

De commissie-Schnabel over hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten

Trefwoorden Hulp bij zelfdoding, voltooid leven, Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding, commissie-Schnabel, pil van Drion
Auteurs Prof. mr. dr. D.P. Engberts
SamenvattingAuteursinformatie

    Het rapport van de commissie-Schnabel, ingesteld door de ministers van VWS en V&J, is het voorlopige eindpunt van de discussie die in 1991 door H. Drion werd gestart. Inzet: het faciliteren van mogelijkheden om op een zelf gekozen tijd het (eigen) leven waardig en vreedzaam te beëindigen door middel van regelgeving en middelen. Het rapport doet verslag van een uitgebreide consultatie, beschrijft het huidige juridische kader, inclusief de Europeesrechtelijke context, en geeft een overzicht van de situatie in enkele andere landen. Onder verwijzing naar een minder gebruikelijk autonomiebegrip luidt de conclusie: verruiming van de juridische mogelijkheden tot straffeloze hulp bij zelfdoding is niet aan te bevelen.


Prof. mr. dr. D.P. Engberts
Dick Engberts is hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde aan de Universiteit Leiden en hoofd van de Sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Praktijk

Kroniek rechtspraak Wet marktordening gezondheidszorg

Trefwoorden Integrale tarieven, ontbinding, opzegging, Scheidsgerecht, beheersmodel
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek behandelt de rechtspraak op het gebied van de Wet marktordening gezondheidszorg (‘Wmg’), die van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de bestuursrechter is verschenen in de periode vanaf 1 september 2014 tot en met 1 juli 2016. Eerst worden de procedurele aspecten behandeld, enkele algemene principes van de tariefregulering, geordend van algemeen naar specifiek. Vervolgens wordt nog aandacht besteed aan een enkele uitspraak over het optreden van de NZa als marktmeester.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is advocaat te Zwolle en bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht, en lid van de redactie van dit tijdschrift.